Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
 
mistikakipou-fisika-viologika_entomoktona.jpg

Όσοι ασχολούμαστε με την κηπουρική και τη γεωργία, γνωρίζουμε ότι σε κάθε καλλιέργεια υπάρχουν έντομα που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στα φύλλα, στα άνθη, στους βλαστούς και στους καρπούς των φυτών. Από τα κηπευτικά και τα καλλωπιστικά φυτά μέχρι τα καρποφόρα δέντρα, η παρουσία βλαβερών εντόμων προκαλεί σημαντικές ζημιές στα φυτά. Πολύ διαδεδομένα έντομα του κήπου είναι η μελίγκρα (αφίδες), η βαμβακάδα (κοκκοειδή) και ο αλευρώδης που προσβάλλουν μεγάλο αριθμό φυτών, ο φυλλοκνίστης στα εσπεριδοειδή, καθώς επίσης οι βρωμούσες και οι κάμπιες.

 Για την αντιμετώπιση των εντόμων που καταστρέφουν φυτά που έχουμε στον κήπο και σε γλάστρες στο μπαλκόνι, χρησιμοποιούμε οικολογικά εντομοκτόνα, τα οποία είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον. Σε αντίθεση με τα χημικά εντομοκτόνα που είναι τοξικά για το περιβάλλον, τα φυσικά εντομοκτόνα δε δημιουργούν πρόβλημα στις μέλισσες, είναι ακίνδυνα για κατοικίδια που έχουμε στο σπίτι.

Επιπλέον, τα φυσικά εντομοκτόνα δε βλάπτουν τα ωφέλιμα έντομα του κήπου, όπως οι πασχαλίτσα, και τους επιτρέπουν να συνεχίσουν τη δράση τους προστατεύοντας τα φυτά μας. Τα φυσικά και οικολογικά εντομοκτόνα που χρησιμοποιούμε στον κήπο και σε καλλιέργειες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Αρχικά, στα βιολογικά εντομοκτόνα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα και είναι εγκεκριμένα για χρήση σε βιολογική καλλιέργεια, όπως ο βάκιλος Θουριγγίας, η φυσική πυρεθρίνη, τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων, ο θερινός πολτός και ο καολίνης.

Επίσης, υπάρχουν τα σπιτικά εντομοκτόνα που φτιάχνουμε αξιοποιώντας φυσικά υλικά από την κουζίνα ή τον κήπο μας όπως το πράσινο σαπούνι, η μαγειρική σόδα, η στάχτη, το πιπέρι καγιέν και η τσουκνίδα. Ας δούμε αναλυτικά τι χρήσεις έχουν τα φυσικά εντομοκτόνα στον κήπο και σε καλλιέργειες, από ποια έντομα μας προστατεύουν και με ποιον τρόπο τα χρησιμοποιούμε για να προστατέψουμε τα φυτά μας.

Βιολογικά εντομοκτόνα για φυτά και καλλιέργειες

Τα εγκεκριμένα βιολογικά εντομοκτόνα είναι εμπορικά σκευάσματα με σταθερή σύσταση και συγκεκριμένες προδιαγραφές για την εφαρμογή τους, οι οποίες περιγράφονται αναλυτικά στις οδηγίες που αναγράφονται λεπτομερώς στην ετικέτα τους. Τα συγκεκριμένα εντομοκτόνα έχουν το πλεονέκτημα ότι προσφέρουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση εντόμων σε σχέση με τα σπιτικά εντομοκτόνα, ειδικά όταν υπάρχει έντονη προσβολή και απαιτείται θεραπευτική δράση του σκευάσματος.

1. Βάκιλος Θουριγγίας

Ο βάκιλος Θουριγγίας, με επιστημονική ονομασία Bacillus thuringiensis, είναι ένα βακτήριο που συναντάμε στο έδαφος και αποτελεί φυσικό εχθρό ορισμένων σημαντικών εντόμων στη γεωργία. Χρησιμοποιείται αποτελεσματικά για τη βιολογική αντιμετώπιση της κάμπιας της πιερίδας σε διάφορα λαχανικά, όπως στην καλλιέργεια του λάχανου, στην καλλιέργεια του μπρόκολου και στην καλλιέργεια του κουνουπιδιού. Επίσης, ο βάκιλος Θουριγγίας χρησιμοποιείται για την βιολογική καταπολέμηση της κάμπιας της Tuta absoluta στην ντομάτα, καθώς και της φθοριμαίας, του εντόμου που προσβάλλει τις αποθηκευμένες πατάτες.
Ο βάκιλλος Θουριγγίας αποτελεί οικολογική λύση και για την ευδεμίδα του αμπελιού, για τον πυρηνοτρήτη της ελιάς, καθώς και σε κάμπιες που προσβάλλουν βερικοκιές, ροδακινιές, δαμασκηνιές και κερασιές. Επιπλέον, ο βάκιλος Θουριγγίας δρα αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κάμπιας του πεύκου, της κάμπιας στις τριανταφυλλιές και σε άλλα καλλωπιστικά φυτά, καθώς και σε προληπτικό επίπεδο στην κάμπια που προσβάλλει το γκαζόν.

2. Άλατα καλίου λιπαρών οξέων

 Τα άλατα καλίου είναι οικολογικό εντομοκτόνο με σύνθεση παρόμοια με το κοινό σαπούνι και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της μελίγκρας (αφίδες), για την αντιμετώπιση του αλευρώδη, για την αντιμετώπιση της ψώρας των φυτών (κοκκοειδή) και την αντιμετώπιση του τετράνυχου.
 Το βιολογικό σκεύασμα αλάτων καλίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καλλιέργειες λαχανικών, καρποφόρων δέντρων και καλλωπιστικών φυτών, έχει σχετικά εκλεκτική δράση ως προς τα έντομα, στα οποία προκαλούν αφυδάτωση και σταδιακή θανάτωση. Αν και συνήθως δεν συνδυάζεται με άλλα βιολογικά εντομοκτόνα, τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων έχουν το πλεονέκτημα ότι σε καλλιέργειες λαχανικών και καρποφόρων δέντρων η συγκομιδή των καρπών μπορεί να γίνει άμεσα μετά την τελευταία επέμβαση.

3. Φυσικό πύρεθρο

Το πύρεθρο, γνωστό και ως φυσική πυρεθρίνη, είναι μία φυσική ουσία που αποτελεί πρώτη ύλη για βιολογικά εντομοκτόνα, φυτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούμε για την προστασία των φυτών από έντομα. Η φυσική πυρεθρίνη κυκλοφορεί στο εμπόριο ως υγρό σκεύασμα που διαλύεται για να ψεκαστεί πάνω στα κηπευτικά φυτά, όπως σε καλλιέργεια ντομάτας και σε καλλιέργεια μελιτζάνας, καθώς επίσης σε καλλωπιστικά φυτά εσωτερικού χώρου και εξωτερικού χώρου όπως για πάραδειγμα στην τριανταφυλλιά για την προστασία από κάμπιες. Xρησιμοποιείται για την καταπολέμηση διαφόρων εντόμων όπως ο αλευρώδης, ο θρίπας, η τούτα της ντομάτας, ο δορυφόρος της πατάτας και η μελίγκρα. Για προληπτική εντομοαπωθητική δράση, το φυσικό πύρεθρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μικρότερες συγκεντρώσεις σε συνδυασμό με διάφορα αιθέρια έλαια όπως κανέλας, γαρύφαλου και λεβάντας.

4. Θερινός πολτός

 Ο θερινός πολτός είναι ένα οικολογικό εντομοκτόνο με βάση το παραφινέλαιο, εγκεκριμένο για χρήση σε βιολογικές καλλιέργειες κηπευτικών, καρποφόρων δέντρων και καλλωπιστικών φυτών. Xρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της μελίγκρας, της κάμπιας λεπιδοπτέρων, της ψώρας (κοκκοειδή), της βαμβακάδας, του αλευρώδη και του φυλλοκνίστη. Έχει πιο αποτελεσματική δράση σε νεαρά έντομα, καθώς δημιουργεί μία λεπτή στρώση που τα καλύπτει και τους δημιουργεί ασφυξία. Αποφεύγουμε τη χρήση του θερινού πολτού σε θερμοκρασίες πάνω από 30°C για τον κίνδυνο πρόκλησης εγκαυμάτων, καθώς και σε φυτά που έχουν μείνει απότιστα γιατί θα στρεσαριστούν αρκετά και θα εμφανίσουν τοξικότητα στο φύλλωμα.

5. Καολίνης

O καολίνης είναι ένα ορυκτό της αργίλου, που τα τελευταία χρόνια βρίσκει εκτεταμένη εφαρμογή στην οικολογική και βιολογική γεωργία για την προστασία των φυτών. Η κολλοειδής σκόνη του καολίνη, όταν ψεκαστεί στη φυλλική επιφάνεια των φυτών δημιουργεί μία λεπτή άσπρη μεμβράνη που λειτουργεί απωθητικά στους εντομολογικούς εχθρούς, τόσο για τη σίτιση όσο και για την εναπόθεση των αυγών τους. Επίσης, ο καολίνης προστατεύει τη φυλλική επιφάνεια των φυτών από το θερμικό στρες των ζεστών καλοκαιρινών μηνών και τους καρπούς από ηλιοεγκαύματα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αρκετές καλλιέργειες φυτών για την προστασία από εντομολογικούς εχθρούς και για την αποφυγή ηλιοεγκαυμάτων στους καρπούς και στο φύλλωμα κατά την θερινή περίοδο. Ο καολίνης έχει έγκριση εφαρμογής για το δάκο της ελιάς, για τον θρίπα στο αμπέλι και για την ψύλλα στην αχλαδιά.

Φυσικά εντομοκτόνα που φτιάχνουμε με σπιτικά υλικά

 Τα σπιτικά εντομοκτόνα έχουν χαμηλό κόστος, είναι άμεσα διαθέσιμα και προσφέρονται περισσότερο για προληπτική δράση ή για αρχικές προσβολές ενάντια στα έντομα που προσβάλλουν τα φυτά του μπαλκονιού και του κήπου μας. Επειδή τα φυσικά υλικά που χρησιμοποιούμε κάθε φορά μπορεί να μην έχουν σταθερή σύσταση, είναι χρήσιμο σε πρώτο στάδιο να κάνουμε μία δοκιμαστική εφαρμογή σε λίγα φυτά. Μετά από 2-3 μέρες και εφόσον δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, κάνουμε καθολική εφαρμογή σε περισσότερα φυτά για προστασία από τα έντομα.

1. Φυσικό εντομοκτόνο με πράσινο σαπούνι

 Το πράσινο σαπούνι είναι παραδοσιακά το πιο διαδεδομένο φυσικό υλικό που χρησιμοποιείται σε ερασιτεχνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση διαφόρων εντόμων όπως της μελίγκρας και του αλευρώδη στα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας. Πρέπει να σημειώσουμε πως το πράσινο σαπούνι έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όταν χρησιμοποιείται σε προληπτικό επίπεδο και δεν είναι τόσο δραστικό σε θεραπευτικό επίπεδο όταν δηλαδή παρουσιάζονται έντονες προσβολές από έντομα στα στα φυτά μας. Εφαρμογή: Αναμιγνύουμε 1 κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) τριμμένο πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα (5ml) σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε τα φύτά μας τόσο στην κάτω όσο και στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Για μεγαλύτερη προστασία, επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή του φυσικού εντομοκτόνου προληπτικά κάθε βδομάδα.

2. Φυσικό εντομοκτόνο με πιπέρι καγιέν

 Το πιπέρι καγιέν μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο φυσικό υλικό για να προστατέψουμε με φυσικούς τρόπους τα φυτά μας από κάμπιες. Συγκεκριμένα, το σκόνισμα των των φυτών με πιπέρι καγιέν μπορεί να αντιμετωπίσει την προσβολή από κάμπιες σε λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια, καθώς και σε καλλωπιστικά φυτά όπως χρυσάνθεμα και τριανταφυλλιές, αλλά και σε αρωματικά φυτά όπως δεντρολίβανο και λεβάντα.
Εφαρμογή: Ανακατεύουμε καλά 300 γραμμάρια αλεύρι και 80 γραμμάρια πιπέρι καγιέν σε ένα μικρό μπολ και στη συνέχεια με ένα τούλι ή χρησιμοποιώντας ένα καλσόν, σκονίζουμε τα φύλλα των φυτών, ώστε το μίγμα μας να παραμείνει πάνω στο φύλλωμα των φυτών. Η εφαρμογή προτιμάμε να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες, καθώς η υγρασία πάνω στα φυτά βοηθάει στην καλύτερη προσκόλληση του μίγματος στα φύλλα. Επαναλάμβάνουμε την εφαρμογή μετά από 2 βδομάδες. Αποφεύγουμε την εφαρμογή σε μέρες που έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, μεγαλύτερες των 30°C για να αποφύγουμε τη δημιουργία εγκαυμάτων στα φυτά.


3. Φυσικό εντομοκτόνο με τσουκνίδα

Το εκχύλισμα από φυτό τσουκνίδας, γνωστό και ως τσουκνιδόζουμο, έχει εντομοαπωθητικές ιδιότήτες και χρησιμοποιείται ως οικολογικό εντομοκτόνο για την αντιμετώπιση διαφόρων εντόμων όπως της μελίγκρας, του αλευρώδη και του θρίπα. Εφαρμογή: Βάζουμε 20 γραμμάρια αποξηραμένης τσουκνίδας σε ένα λίτρο νερό και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για μία ημέρα και στη συνέχεια ψεκάζουμε τα φυτά. Στο διάλυμα ψεκασμού τσουκνίδας, μπορούμε να προσθέσουμε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο σιτρονέλλας, για να αυξηθεί η εντομοαπωθητική δράση του διαλύματος. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό με το εκχύλισμα τσουκνίδας κάθε 10 μέρες.

4. Φυσικό εντομοκτόνο με στάχτη

Η στάχτη από καύση ξύλων που δεν είναι εμποτισμένα με χημικά αποτελεί ένα πολύτιμο φυσικό υλικό για την προστασία από έντομα. Μπορούμε να σκονίσουμε με στάχτη βρεγμένα φυτά για απώθηση εντόμων, όπως η μελίγκρα, καθώς και για να διώξουμε τα μυρμήγκια. Η επάλειψη σε κορμούς καρποφόρων δέντρων όπως της λεμονιάς, της πορτοκαλιάς, της ελιάς και της μανταρινιάς με πολτό στάχτης, προσφέρει προστασία από έντομα και ασθένειες, καθώς και από τις δυνατές ακτίνες του ήλιου κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Μία ακόμη παραδοσιακή χρήση της στάχτης, είναι για την φύλαξη σπόρων από τις αγαπημένες μας ποικιλίες. Τοποθετούμε τους σπόρους σε κάποιο βαζάκι και στη συνέχεια τους καλύπτουμε με στρώμα από στάχτη για να τους προστατεύσουμε από έντομα κατά την αποθήκευση.

5. Φυσικό εντομοκτόνο με σκόρδο, κρεμμύδι και καυτερή πιπεριά

 Το σκόρδο, το κρεμμύδι και η καυτερή πιπεριά περιέχουν εντομοαπωθητικές ουσίες και μπορούν να αξιοποιηθούν για την προστασία των λαχανικών και των καρποφόρων δέντρων από διάφορα έντομα όπως τη μελίγκρα, τον αλευρώδη, τον θρίπα, τις βρωμούσες και τον τετράνυχο. Εφαρμογή: Βάζουμε 10 γραμμάρια σκόρδο, 20 γραμμάρια κρεμμύδι, 10 γραμμάρια καυτερή πιπεριά, μαζί με 1 κουταλάκι γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι και 100 γραμμάρια νερό σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν. Αραιώνουμε το μίγμα σε ένα λίτρο νερό και το αφήνουμε για 24 ώρες. Στη συνέχεια, αφού σουρώσoυμε το διάλυμα, ψεκάζουμε τα φυτά μας. Για αποτελεσματική προστασία από επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή κάθε δύο εβδομάδες, κατά το σούρουπο, σε θερμοκρασίες κάτω των 30°C.

Κι ένα μυστικό για τα φυσικά εντομοκτόνα
 Μια ενδιάμεση κατηγορία από τα βιολογικά και τα σπιτικά εντομοκτόνα είναι οι ερασιτεχνικές συσκευασίες εντομοκτόνων που περιέχουν διαλυμένα διάφορα οικολογικά εντομοκτόνα (πχ. φυσική πυρεθρίνη) μέσα σε ένα μικρό ψεκαστηράκι συνήθως μισού λίτρου. Οι συγκεκριμένες συσκευασίες προσφέρονται για άμεση χρήση και αποτελούν ιδανική λύση για την προστασία μικρού αριθμού φυτών του μπαλκονιού μας ή του κήπου μας από έντομα.







2
Brain.webp

Δείτε ποια είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι ασθενείς με αυτή τη μορφή καρκίνου.

1. Λόγω αυξημένης πίεσης στο εσωτερικό του κρανίου

Καθώς ο εγκέφαλος περιβάλλεται από οστά (κρανίο), καταλαμβάνει περιορισμένο χώρο. Ένας όγκος που αυξάνεται συνεχώς σε μέγεθος, αυξάνει σημαντικά και την πίεση που ασκείται σε αυτήν την περιοχή του σώματος (ενδοκρανιακή πίεση - ICP).

Το αποτέλεσμα είναι:

- ο ισχυρός πονοκέφαλος
- η ναυτία
- η σύγχυση, η κόπωση και η υπνηλία

Ο πονοκέφαλος είναι ένα εξαιρετικά γενικό σύμπτωμα που εκδηλώνεται σε δεκάδες διαφορετικές παθήσεις. Εάν διακόπτει τον ύπνο, εμφανιστεί ξαφνικά (ενώ δεν εμφανιζόταν στο παρελθόν), γίνεται όλο και πιο συχνός και συνδυάζεται με τη ναυτία, επιβάλλεται η επίσκεψη στο γιατρό. Σε αρκετούς ασθενείς με όγκο στο κεφάλι, ο πονοκέφαλος είναι αρχικά ήπιος και δυναμώνει σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Η υπνηλία δεν αποτελεί συνήθως πρώιμο σύμπτωμα. Όσο όμως μεγαλώνει ο όγκος και αυξάνεται η ενδοκρανιακή πίεση, εντείνεται και η ανάγκη για περισσότερο ύπνο.

Η αυξημένη πίεση εντός του κρανίου μπορεί επίσης να συνδυάζεται με προβλήματα στα μάτια ή με τις επιληπτικές κρίσεις.

Ο οφθαλμίατρος μπορεί να εντοπίσει την αυξημένη πίεση, όταν αυτή προκαλεί θολούρα, παροδική απώλεια όρασης ή στίγματα.

Παράλληλα, περίπου το 25% των ασθενών με όγκο στο κεφάλι αντιμετωπίζει κρίσεις που εκδηλώνονται με συσπάσεις στα χέρια ή τα πόδια. Μερικές φορές οι κρίσεις επιμένουν και μετά τη θεραπεία, όταν υπάρχει ουλώδης ιστός στον εγκέφαλο.

2. Λόγω όγκου σε συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου

Τα συμπτώματα του όγκου στο κεφάλι εξαρτώνται συνήθως από την περιοχή στην οποία εντοπίζεται, καθώς κάθε περιοχή ελέγχει συγκεκριμένες λειτουργίες. Καθώς ο όγκος μεγαλώνει, πιέζει την εκάστοτε περιοχή, επεμβαίνοντας στην ομαλή λειτουργία της.

Μετωπιαίος λοβός   

- αλλαγές στην προσωπικότητα

- απώλεια αυτοσυγκράτησης

- απάθεια

- επιθετικότητα και ευερεθιστότητα

- δυσκολία στη βάδιση

- απώλεια όσφρησης

- προβλήματα ομιλίας και όρασης

Κροταφικός λοβός   

- δυκολία απομνημόνευσης λέξεων

- σύγχυση κατά την ομιλία

- παροδική απώλεια μνήμης

- παραισθήσεις (φωνές)

Βρεγματικός λοβός   

- δυσκολία ομιλίας

- δυσκολία κατανόησης του λόγου

- προβλήματα στη γραφή ή την ανάγνωση

- απώλεια αίσθησης σε επιμέρους περιοχές του σώματος

Ινιακός λοβός   

- προβλήματα όρασης

- απώλεια όρασης από το ένα μάτι

Παρεγκεφαλίδα   

- έλλειψη συντονισμού

- ανεξέλεγκτη κίνηση των ματιών

- ναυτία

- ακαμψία αυχένα

- ζαλάδα

Εγκεφαλικό στέλεχος   

- έλλειψη συντονισμού

- πτώση βλεφάρου ή χείλους στη μία πλευρά

- δυσκολία κατάποσης

- δυσκολία κατά την ομιλία

Νωτιαίος μυελός   

- πόνος

- μούδιασμα σε επιμέρους περιοχές του σώματος

- αδυναμία στα πόδια ή τα χέρια

- απώλεια ελέγχου της κύστης

Υπόφυση   

- υπογονιμότητα

- έλλειψη ενέργειας

- επιπρόσθετο βάρος

- εναλλαγές στη διάθεση

- υπέρταση

- διαβήτης

- πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια

Οπτικά νεύρα   - μερική απώλεια όρασης

Ακουστικά νεύρα   - μερική απώλεια ακοής

Μήνιγγες   

- πονοκέφαλος

- ναυτία

- προβλήματα όρασης

- προβλήματα στην κίνηση

3
popaganda_foles_2.jpg

Ένα δυσάρεστο θέμα που απασχολεί συχνά το φιλοζωικό κόσμο είναι η απειλή της φόλας που κάποιοι –τουλάχιστον- ασυνείδητοι χρησιμοποιούν ώστε να εξοντώσουν με τον πιο βάρβαρο τρόπο τόσο τα αδέσποτα όσο και τα δεσποζόμενα ζώα.  Παρόλο που όλοι γνωρίζουμε πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με έναν τέτοιο κίνδυνο, λίγοι είναι αυτοί που έχουν φροντίσει να ενημερωθούν και να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο προετοιμασμένοι για αυτήν την περίπτωση. Η φόλα απειλεί άμεσα τη ζωή του ζώου και ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας.

Η κτηνίατρος Ελίνα Πολίτου μας διαφωτίζει για όσα πρέπει να γνωρίζουμε και μας δίνει συμβουλές για το πώς πρέπει να αντιδράσουμε τα πρώτα κρίσιμα λεπτά ώστε να σώσουμε τη ζωή του άτυχου ζώου.

Πόσα είδη φόλας υπάρχουν και ποια είναι τα πιο επικίνδυνα;

Υπάρχουν πολλά είδη φόλας κι όλα είναι επικίνδυνα. Τα κυριότερα είναι τα οργανοσφωσφορικά που είναι συνήθως φυτοφάρμακα και αντιπαρασιτικά αλλά συναντάμε συχνά και φόλες με ποντικοφάρμακο ή γυαλί.

Τι συμπτώματα παρουσιάζει ένα ζώο όταν έχει καταναλώσει φόλα;

Πέφτει κάτω, κάνει σπασμούς, έχει τεντωμένα συνήθως τα μπροστινά πόδια, βγάζει σάλια ή αφρούς και η κόρη του ματιού συστέλλεται. Με το ποντικοφάρμακο όμως, που είναι το πιο ύπουλο, μπορεί να μη δείξει κανένα σύμπτωμα  την ώρα που θα το φάει και μετά από μέρες ή και μήνες να σου κάνει γενική αιμορραγία και να «φύγει» το ζώο ξαφνικά. Μπορεί να μην έχεις κανένα άμεσο σύμπτωμα και μετά από 1-2 μήνες να δεις το ζώο πεσμένο, να το πας στον κτηνίατρο και να έχει αιματοκρίτη μηδέν. Είναι πιθανό όλο αυτό το διάστημα να μην παρατηρήσεις πουθενά αιμορραγία ή απώλεια αίματος  και ωστόσο το ζώο να γεμίζει εσωτερικά.

Πόσο χρόνο έχουμε για να αντιδράσουμε;

Στα οργανοσφωσφορικά δυστυχώς έχουμε λίγο χρόνο γι’ αυτό όταν δoύμε ότι τρώει κάτι περίεργο, καλό είναι να κάνουμε άμεσα εμετικό στο ζώο. Να προκαλέσουμε εμετό δηλαδή με κάποιο σκεύασμα. Το πιο απλό κι εύκολο που μπορούμε να φτιάξουμε όλοι είναι το αλατόνερο. Παίρνουμε μια 60άρα σύριγγα και γεμίζουμε 1:3 αλάτι-νερό. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε και περισσότερες από 1 σύριγγες, ανάλογα το μέγεθος του ζώου και χορηγούμε το αλατόνερο από το στόμα μέχρι να προκαλέσούμε εμετό. Αν κάνει εμετό και βγάλει τις επικίνδυνες ουσίες, έχει γλυτώσει από το 80% των επικίνδυνων περιπτώσεων.

Μετά φυσικά πάμε άμεσα στον κτηνίατρο. Εκεί θα γίνουν επιπλέον κάποιες εξετάσεις για να αποκλείσουμε περαιτέρω κινδύνους. Στην περίπτωση που το ζώο κάνει σπασμούς, υπάρχει ο κίνδυνος η χορήγηση του αλατόνερου από το στόμα να προκαλέσει πνιγμό. Γι’ αυτήν την περίπτωση  υπάρχει ειδικά μια εμετική ένεση, η filtalon, η οποία όμως ρίχνει αρκετά την πίεση του ζώου και γι’ αυτό, αν την κάνουμε, το ζώο πρέπει πολύ άμεσα να πάει στον κτηνίατρο και να μπει σε ορό. Τέλος, στην περίπτωση που δούμε ότι κατανάλωσε ποντικοφάρμακο – συνήθως είναι κάτι μπλε ή ροζ καψάκια-, επειδή, όπως είπαμε, δεν έχει άμεσα συμπτώματα κι  έχουμε περισσότερο χρόνο να το αντιμετωπίσουμε, παίρνουμε τον κτηνίατρό μας και μας καθοδηγεί αναλόγως για τη θεραπεία που θα ακολουθήσουμε.

Στην περίπτωση του γυαλιού, το να προκαλέσουμε εμετό δεν είναι λάθος;

 Ναι, είναι λάθος. Στην περίπτωση που γνωρίζουμε ή έχουμε υποψία ότι έφαγε γυαλί καλύτερα να μην κάνουμε τίποτα. Γιατί αν του προκαλέσουμε εμετό μπορεί τη ζημιά που δεν έκανε το γυαλί κατεβαίνοντας, να την κάνει ανεβαίνοντας. Στην περίπτωση φόλας από γυαλί ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο, μόνο ο κτηνίατρος μπορεί να βοηθήσει.

Η εισπνεόμενη φόλα που ακούγεται πολύ τον τελευταίο καιρό ισχύει;

Εγώ δεν μπορώ να το καταλάβω. Κανένας επιστήμονας νομίζω δεν έχει βρει πως μπορεί να δράσει μια εισπνεόμενη φόλα. Οποιαδήποτε ουσία κι αν έχουν ψεκάσει, με τον αέρα εξατμίζεται. Η εισπνεόμενη φόλα δεν υπάρχει σαν έννοια. Υπάρχει εισπνεόμενο αναισθητικό, που είναι το ίδιο που χρησιμοποιούμε στα χειρουργεία, που κι αυτό για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, πρέπει να βάλουμε τη μάσκα στη μουσούδα του ζώου. Αν το ζώο απλώς το μυρίσει σε ένα ανοιχτό  περιβάλλον, δεν θα πάθει τίποτα.

Τι πρέπει να έχουμε μαζί μας ή στο σπίτι μας όσοι έχουμε κατοικίδια;

Αρχικά, μια μεγάλη σύριγγα 60άρα και αλατόνερο και μια ένεση filtalon. Επίσης, να έχουμε οπωσδήποτε ένεση ατροπίνης, ένεση αδρεναλίνης και κορτιζόνη. Καλό είναι βέβαια να πάρουμε τηλέφωνο άμεσα κάποιον κτηνίατρο και να μας συμβουλέψει εκείνος για το τι θα χορηγήσουμε γιατί μπορεί να μη μπορούμε να αξιολογήσουμε σωστά τα συμπτώματα. Για παράδειγμα, υπάρχει η περίπτωση να μπερδέψουμε τα συμπτώματα της φόλας με μια επιληπτική κρίση και τελικά να ταλαιπωρήσουμε άδικα ένα ζώο.

Την ατροπίνη τη χορηγούμε μετά το εμετικό. Κάνουμε την ένεση στο μπούτι του ζώου και η δοσολογία εξαρτάται πάλι από το μέγεθός του. Παρακολουθούμε την κόρη του ματιού του ζώου κι αν δούμε πως αρχίζει να διαστέλλεται σημαίνει πως είμαστε σε καλό δρόμο. Στη συνέχεια και σε κάθε περίπτωση πάμε στον κτηνίατρο ώστε να μπει το ζώο σε ορό. Την αδρεναλίνη τη χρησιμοποιούμε στην περίπτωση που βλέπουμε πλέον το ζώο να  «φεύγει». Όταν δηλαδή έχουμε χορηγήσει την ατροπίνη και βλέπουμε πως δεν βελτιώνεται η κατάσταση, τότε το επόμενο στάδιο είναι να χορηγήσουμε αδρεναλίνη. Η κορτιζόνη χορηγείται κυρίως σε αλλεργικές καταστάσεις.

Τις επόμενες μέρες μετά την κατανάλωση φόλας, τι πρέπει να προσέξουμε;

Το ζώο πρέπει να μείνει στο κτηνιατρείο τουλάχιστον 2-3 μέρες με οροθεραπεία, να δούμε ότι κάνει καλά κόπρανα και καλά ούρα, ότι αναπνέει φυσιολογικά και ότι είναι καλές οι εξετάσεις του και όλα τα ζωτικά του σημεία. Ύστερα από 15-20 μέρες επαναλαμβάνουμε εξετάσεις σε νεφρά και συκώτι για να δούμε αν έχουν επηρεαστεί. Ένα ζώο που έχει φάει φόλα δεν σημαίνει ότι την έφαγε, το προλάβαμε, έγινε καλά και τελείωσε. Χρειάζεται μια παρακολούθηση μετά.

Πώς μπορεί να νιώθει κανείς ασφαλής ότι το ζώο του δεν θα φάει κάποια στιγμή φόλα; Κανείς δεν μπορεί να είναι εντελώς ασφαλής. Γι ‘αυτό πρέπει να γίνεται πάντα η βασική εκπαίδευση, μόνο έτσι θα μάθουμε στο ζώο μας να μην τρώει από κάτω. Στο εξωτερικό δεν υπάρχει ζώο που δεν είναι εκπαιδευμένο. Σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις τώρα, που η εκπαίδευση δεν αποδίδει και υπάρχει ο κίνδυνος φόλας, εγώ μέχρι και φίμωτρο προτείνω να χρησιμοποιείται στη βόλτα και όχι μόνιμα φυσικά.

Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν αγαπάνε τα ζώα αλλά πρέπει κι εμείς που τα αγαπάμε να σεβόμαστε τους γύρω μας. Να μαζεύουμε τα κόπρανά του σκύλου ή της γάτας μας, να διατηρούμε τους χώρους που κινούνται καθαρούς, να προσέχουμε που πηγαίνει το ζώο μας, να φροντίζουμε γενικά να μην ενοχλεί τους συνανθρώπους μας. Θέλω να πιστεύω πως έτσι, ακόμα κι αυτοί που δεν είναι τόσο φιλόζωοι, δεν θα αντιδράσουν με έναν τέτοιο ακραίο τρόπο απέναντι σε μια ζωή.

Σε κάθε περίπτωση φόλας, μαζεύουμε προσεκτικά την ουσία ώστε να μην κινδυνεύσει κι άλλο ζώο κι ενημερώνουμε το αστυνομικό τμήμα της περιοχής μας. Η φόλα θεωρείται κακοποίηση, αποτελεί ποινικό αδίκημα και διώκεται αυτεπάγγελτα σύμφωνα με το ν.4830/2021

Το άρθρο είναι της κας Ελίνα Πολίτου διατηρεί κτηνιατρείο στην Αγία Παρασκευή
4
ΝΗΣΙΑ / ΦΑΡΟΣ ΚΟΓΧΗ -ΣΑΛΑΜΙΝΑ
« Last post by Andreas on 24 August 2023, 09:06:48 AM »
Εξω απο τα Περιστέρια Σαλαμίνας πηγαίνοντας για Κολώνες είναι ένας δρόμος χωμάτινος και κακοτράχαλος για φυσιολογικά ΙΧ που οδηγει σε 10' στο Φάρο Κόγχη... ενα εντυπωσιακό Φάρο

 
20230811_183555.jpg

 
20230811_183513.jpg


Προχωρώντας λίγα μέτρα προς τα αριστερά καταλήγεις σε μια μικρή παραλία όπως βλέπετε στις φωτογραφίες

20230811_183902.jpg

 
20230811_185517.jpg

 
20230811_185420.jpg

 
20230811_190019.jpg
5
ΝΗΣΙΑ / Σπήλαιο Ευριπίδη
« Last post by Andreas on 23 August 2023, 08:41:51 AM »
15 Αυγουστο του 2023 επισκέφτηκα το Σπήλαιο Ευριπίδη στα Περιστέρια Σαλαμίνας. 20 λεπτά περπάτημα σε ανηφορικό δρόμο. Σταματώ σε κάποιο σημείο και επικρατεί απόλυτη ησυχία. Δεν ακούς πουλιά, ούτε καν τζιτζίκια. Το πρωτο που συναντάς είναι ένας περιφραγμένος χώρος που λέγεται Ιερό Διονύσου
20230816_073714.jpg

 
20230816_073750.jpg


 
Συνεχίζω το μονοπάτι για να φτάσω μετά από λιγο στο Σπήλαιο
20230816_075056.jpg

 
20230816_075142.jpg

 
20230816_075038.jpg

 
20230816_075224.jpg


 

Μέρος της διαδρομής κατεβαίνοντας παρουσιάζεται παρακάτω

7
ΝΗΣΙΑ / Περιστέρια Σαλαμίνας
« Last post by Andreas on 18 July 2023, 07:18:17 AM »
peristeria.jpg

Τα Περιστέρια Σαλαμίνας και ειδικά η θαλάσσια περιοχή στις 2 βραχονησίδες είναι πολύ όμορφη και καθαρή. Οι βραχονησίδες έχουν πάνω τους ζωή κυρίως από φωλιές γλάρων που γεννούν τα αυγά τους.
Οι λουόμενοι όμως έρχονται σε κίνδυνο καθημερινά, το Καλοκαίρι με πολλά σκάφη κυρίως ιστιοπλοικά που αράζουν εκεί όπως βλέπετε στη φωτογραφία. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι τα jet ski και μικρά ταχύπλοα που τρέχουν σε απόσταση αναπνοής από όσους κάνουν μπάνιο.
Σε ερώτημα που έγινε στο Λιμεναρχείο Σαλαμίνας στις 5.7.2023 για οριοθέτηση με σημαδούρες και αν είναι νόμιμη η παραμονή των σκαφών στο σημείο αυτό, η απάντηση που πήρα ήταν ότι διαβιβάστηκε το έγγραφο στο Δημοτ Λιμενικό ταμείο Σαλαμίνας και στο Δήμο Σαλαμίνας για τοποθέτηση σημαντήρων.
Μέχρι σήμερα 18.7.2023 δεν έχει γίνει τίποτα και η ένταση λουόμενων και σκαφών μεγαλώνει γιατί τα ταχύπλοα θεωρούν όλο το θαλάσσιο χώρο δικό τους.
Τα συμπεράσματα δικά σας.
8
 
child-lying1.jpg



Ο αυνανισμός, η σεξουαλική αυτοικανοποίηση, είναι μια απολύτως φυσιολογική και απαραίτητη φάση του ανθρώπου μέσα στα πλαίσια της σεξουαλικής λειτουργίας του και ανάπτυξης του, από παιδί σε έφηβο και από έφηβο σε ενήλικα, που χαρακτηρίζει όλους τους υγιείς οργανικά ανθρώπους ανεξαρτήτως του φύλου τους.

Σε καμία περίπτωση η φύση δεν ορίζει ότι είναι μία δραστηριότητα μόνο για το αρσενικό.

Αντιθέτως, τα κοινωνικά στερεότυπα έχουν χτίσει την πεποίθηση, ότι ο αυνανισμός ασκείται επί το πλείστον από τους άνδρες και είναι «απαγορευτικός», αμαρτωλός όπως μπορεί να τον ονόμαζαν κάποιοι, για τις γυναίκες, ενώ στη πραγματικότητα η σεξουαλική αυτή δραστηριότητα παρουσιάζεται και στην παιδική προσχολική ηλικία σε όλα τα φύλα.

Η πρώτη επαφή με τον αυνανισμό στην παιδική ηλικία

Οι ηλικίες μεταξύ 4-6 ετών είναι θα λέγαμε μια μικρή εφηβεία, καθώς βλέπουμε τα παιδιά να φεύγουν σιγά σιγά από την βρεφική/προσχολική ηλικία και να παρουσιάζονται περισσότερο ως παιδιά με περισσότερη σταδιακά αυτονομία αλλά και περισσότερη έκφραση της προσωπικότητας μας.

Στην ίδια ηλικιακή φάση βλέπουμε τα παιδιά να εξερευνούν για πρώτη φορά τα γεννητικά τους όργανα. Συχνά οι γονείς μας αποκαλύπτουν τρομαγμένοι ότι το παιδί τους σήκωσε τη φούστα του και έβαλε το χέρι του μέσα στο εσώρουχό του ή κατέβασε το εσώρουχο μέσα στην αίθουσα του παιδικού σταθμού και άγγιξε το πέος του.

Κινήσεις που κάνουν τους ενήλικες να ντρέπονται και να απορούν. Σε αυτή την ηλικία θα έρθουμε πρώτη φορά σε επαφή με αυτή την περιοχή που είναι κομμάτι του σώματος μας όπως η μύτη μας, το στόμα μας, τα δάχτυλά μας, τα πόδια μας.

Πολλές φορές τα αγόρια θα αγγίξουν και χαϊδέψουν το πέος τους αυνανίζοντας το (δεν υπάρχει εκσπερμάτωση σε αυτό το ηλικιακό στάδιο ανάπτυξης) ή το κορίτσι που μπορεί να αγγίξει με το χέρι του ή να τρίψει πάνω σε ένα έπιπλο ή μαξιλάρι το αιδοίο του και συγκεκριμένα την κλειτορίδα ασυναίσθητα.

Είναι η πρώτη ασυνείδητη επαφή που όμως εγγράφεται στο μυαλό των παιδιών και αργότερα στην εφηβεία θα ανακαλύψουν και το λόγο ύπαρξης αυτού του σημείου στο κορμί τους.

Η εφηβεία είναι η ηλικιακή περίοδος που το παιδί αρχίζει αναπτυξιακά και συμπεριφορικά να μοιάζει σταδιακά περισσότερο με ενήλικα και λιγότερο με παιδί.

Σε αυτή τη φάση αρχίζουν να βγαίνουν τα πρώτα σεξουαλικά ένστικτα και όσον αφορά το σώμα του αλλά και όσον αφορά την ερωτική/σεξουαλική επιθυμία προς όποιο φύλο νιώθει έλξη.

Η επιθυμία, το ένστικτο προς αυνανισμό είναι κάτι πολύ φυσιολογικό για όλα τα φύλα σε αυτή την ηλικία και δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό για κανέναν άνθρωπο στο να προσπαθεί να ανακαλύψει το σώμα του, τις σεξουαλικές, από τη φύση δοσμένες, λειτουργίες του αλλά και τον τρόπο προσέγγισης προς το όποιο «αντικείμενο» πόθου.

Ο αυνανισμός μας βοηθά να καταλάβουμε πως λειτουργούν και μοιάζουν τα γεννητικά μας όργανα όταν είναι σε διέγερση αλλά και να ανακαλύψουμε τα σημεία του σώματος μας αλλά και τους τρόπους που μας προσφέρουν σεξουαλική απόλαυση αλλά και οργασμό. Ο οργασμός δεν είναι προϋπόθεση και ο απόλυτος σκοπός σε καμία φάση και ηλικία όταν ένας άνθρωπος αυνανίζεται, μπορεί να είναι όμως κομμάτι αυτού σαν κορύφωση αυτής της πράξης.

Ο ασυνείδητος στόχος του εφηβικού αυνανισμού, πέρα από την απόλαυση αλλά και την ανακούφιση της αναπάντεχης και έντονης διέγερσης που προκαλείται στο σώμα, είναι η γνώση του σώματος μας ως σεξουαλικά όντα, η κατανόηση της δικής μας σεξουαλικής λειτουργίας αλλά και οι τρόποι απόλαυσης που αργότερα μπορούμε να υποδείξουμε στον σεξουαλικό μας παρτενέρ. Δε θα μπορούσαμε να πούμε ότι η συχνότητα του αυνανισμού στην εφηβεία μπορεί να καθοριστεί αλλά και ούτε να ενοχοποιήσουμε τους τρόπους που κάποιος επιλέγει να αυνανιστεί στον δικό του προσωπικό χώρο και χρόνο.

Αυνανισμός και ενήλικη ζωή

Η αυτοικανοποίηση δεν έχει ηλικιακό όριο και κανείς δε μπορεί να θεωρήσει ότι η επιθυμία ενός ενήλικα να νιώσει την σεξουαλική διέγερση και τον οργασμό δεν είναι σεβαστή, κατανοητή αλλά και αναφαίρετο δικαίωμα.

Δεν υπάρχει κανόνας που λέει ότι εφόσον ο αυνανισμός υφίσταται στην εφηβεία ως μέσο πειραματισμού και γνώσης του σώματος μας αυτό τον καθιστά αχρείαστο και ασήμαντο στην ενήλικη ζωή, καθώς είναι ένας τρόπος αφενός επιβεβαίωσης της ομαλής οργανικής σεξουαλικής μας λειτουργίας αλλά και ένα μέσο σεξουαλικής απόλαυσης, χαλάρωσης και αγχόλυσης.

Το σημαντικό ζήτημα που τίθεται στην ενήλικη ζωή είναι πως ο αυνανισμός βρίσκει θέση στο πλαίσιο μίας σχέσης και πως αντιμετωπίζεται από την δυάδα.

Από την μονάδα στη δυάδα. Υπάρχει χώρος για αυτοικανοποίηση;

Στη σχέση των δύο η βαρύτητα και η προσοχή πάντα επικεντρώνεται για εμάς τους θεραπευτές στην σεξουαλική δραστηριότητα του ζεύγους και όχι του καθενός ατομικά.

Το ίδιο είναι σημαντικό να νιώθει και το ζευγάρι. Ο αυνανισμός δεν είναι μία πράξη που επιβάλλεται να διακοπεί όταν ένας άνθρωπος ξεκινά μια σχέση. Είναι όμως πολύ σημαντικό το άτομο να προτιμά και να επιθυμεί να συνευρεθεί ερωτικά και σεξουαλικά με το σύντροφο του και όχι με τον εαυτό του.

Απ’ τη στιγμή που η συχνότητα του αυνανισμού δεν απειλεί την επιθυμητή συχνότητα σεξουαλικών επαφών του ζευγαριού και δεν αποτελεί εμπόδιο στην μεταξύ τους σεξουαλική δραστηριότητα, τότε ο αυνανισμός μπορεί να συνυπάρχει κατά βούληση του ατόμου.

Συχνά κάποιοι σύντροφοι νιώθουν απόρριψη ή και προσβολή στην επιλογή του συντρόφου τους να αυνανίζεται.

Ο διάλογος και η επεξήγηση της επιλογής αυτής του ενός είναι που θα βοηθήσει τον άλλον να αποβάλλει όποια ανησυχία ή αίσθημα απόρριψης νιώθει σε μία κατά τ’ άλλα υγιή συναισθηματικά και σεξουαλικά σχέση.

9
ΝΗΣΙΑ / ΑΓΚΙΣΤΡΙ
« Last post by Andreas on 21 June 2023, 08:19:15 AM »
angistri28229.jpg

Αγκίστρι: Οι 28 προτάσεις που πρέπει να ακολουθήσεις

Το ξέρω, μπορεί να ακούγεται κάπως κλισέ, αλλά το Αγκίστρι είναι πραγματικά ένα νησί που είτε θα το λατρέψεις, είτε θα το μισήσεις. Δεν είναι από εκείνα τα νησιά, που μπορείς να περάσεις εκεί όλη σου την καλοκαιρινή άδεια (αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που το κάνουν), αλλά αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για να ξεφύγεις ένα τριήμερο από την καθημερινότητα της Αθήνας.

Είναι ένας μικρός παραδεισένιος τόπος που αν τον μάθεις λίγο καλύτερα και του δώσεις την ευκαιρία που του αξίζει, θα θέλεις να επιστρέφεις ξανά και ξανά. Είναι λες και υπογράφεις ένα κλειστό συμβόλαιο με το Αγκίστρι. Εκείνο σου χαρίζει τα υπέροχα κρυστάλλινα νερά του κι εσύ για αντάλλαγμα του αφήνεις ένα κομμάτι από την καρδιά σου εκεί. Δίκαιο, έτσι;
 

Πως πας στο Αγκίστρι και πόσο κοστίζουν τα ακτοπλοϊκά

Το Αγκίστρι απέχει μόλις μία ώρα από το λιμάνι του Πειραιά. Υπάρχουν δύο επιλογές που μπορείς να επιλέξεις για να φτάσεις εκεί, είτε με δελφίνι, είτε με φέρι μποτ. Το πρώτο σε αφήνει στο Μεγαλοχώρι σε 55 λεπτά και κοστίζει 14μιση ευρώ, ενώ το δεύτερο θα σε αφήσει στη Σκάλα σε 1μιση ώρα και το εισιτήριο είναι λίγο φθηνότερο, στα 11μιση ευρώ.

Αν ψάχνεις για δωμάτιο, καλύτερα να κοιτάξεις στην Σκάλα. Μπορεί να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του Αγκιστρίου, αλλά εκεί είναι όλη η ζωή του νησιού. Έχει δεκάδες επιλογές για να μείνεις, από πολυτελή ξενοδοχεία, μέχρι οικονομικά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Τα περισσότερα έχουν θέα στη θάλασσα.

 
angistri28329.jpg

Ολόκληρο το νησί έχει έκταση μόλις 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα, επομένως ενδείκνυται για περπάτημα. Για την ακρίβεια, αν έχεις μια σχετικά καλή φυσική κατάσταση και είσαι λάτρης των πεζοποριών, μπορείς να το γυρίσεις ακόμη και όλο μόνος σου. Η απόσταση Μεγαλοχώρι-Σκάλα με τα πόδια είναι περίπου 15-20 λεπτά. Τίποτα δηλαδή.

Υπάρχει, βέβαια, πάντα και η λύση ενός ποδηλάτου ή σκούτερ. Και τα δύο μπορείς να τα βρεις στη Σκάλα. Εκεί θα ψάξεις για το «Moto Σκάλα» και την κ. Κατερίνα, η οποία είναι πάντα έτοιμη να σου δώσει το καλύτερο ποδήλατο ή σκούτερ του νησιού. Γελαστή, ομιλητική, ο άνθρωπός σου.

aponisos.jpg

Έχε κατά νου ότι υπάρχουν αρκετές ανηφόρες και κατηφόρες. Άρα αν δεν είσαι στην καλύτερη φυσική κατάσταση, τότε μην το σκεφτείς για ποδήλατο, γιατί θα το σέρνεις με τα πόδια. Χίλιες φορές σκούτερ. Στο λέω από προσωπική εμπειρία. Αυτοκίνητο δεν χρειάζεται, ούτε οι ντόπιοι δεν το χρησιμοποιούν.

Η διάσημη Απόνησος

Για μπάνιο θα πας οπωσδήποτε στην Απόνησο. Είναι ένα ιδιωτικό νησάκι στο νοτιοδυτικό τμήμα του Αγκιστρίου, το οποίο ο ιδιοκτήτης του το εκμεταλλεύεται εμπορικά. Έχει είσοδο (πέντε ευρώ), η οποία σου προσφέρει ξαπλώστρα, ομπρέλα, μπίρα ή αναψυκτικό και μπορείς να αράξεις εκεί από το πρωί μέχρι το βράδυ. Τα νερά του είναι λες και κάνεις μπάνιο σε πισίνα, ενώ ο συνδυασμός των χρωμάτων του τοπίου θα σε μεταφέρει σε εξωτικά μέρη.

Μόνο μία ταβέρνα θα βρεις εκεί. Λέγεται «Απόνησσος» και το φαγητό της θα σε αποζημιώσει. Ένα τηγανητό ψαράκι ή καλαμαράκι μετά τη θάλασσα είναι ό,τι πρέπει. Όλο και κάποιο τραπέζι γάμου θα συναντήσεις εκεί το καλοκαίρι.

an2-1.jpg

Οι πιο δημοφιλείς παραλίες στο Αγκίστρι

Αν πάλι θέλεις κάτι πιο μοναχικό και ήρεμο, μπορείς να κάνεις μια στάση στις παραλίες της Μαγκίζας και της Μπαριάμας, οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στην Απόνησο και δεν έχουν τόσο κόσμο.

Στην απόκρημνη παραλία της Χαλικιάδας θα γυρίσεις το χρόνο πίσω. Αυτή η παραλία έγινε γνωστή από τους γυμνιστές που την επισκέπτονταν ανέκαθεν. Ακόμη και σήμερα την τιμούν, αλλά μπορείς αν θέλεις να κάνεις μπάνιο, χωρίς να πετάξεις το μαγιό σου. Πρόσεχε, όμως, γιατί είναι δύσκολο το κατέβασμα. Και το ανέβασμα.

Έχει και λίμνη το νησί. Τι το πέρασες; Εντάξει, μπορεί να μην είναι η λίμνη Μίσιγκαν των ΗΠΑ, όμως είναι κανονική λίμνη πάνω σε νησί. Πού αλλού το έχεις δει αυτό; Επίσης, εκεί υπάρχει και το Horse Riding Aponisos, όπου θα σε μάθουν να κάνεις ιππασία. Σαν να είσαι στο μικρό σπίτι στο λιβάδι ένα πράγμα.

Το Αγκίστρι αποτεί πόλο έλξης για λάτρεις κάμπινγκ. Είναι πολλοί αυτοί που κάθε καλοκαίρι παίρνουν τη σκηνούλα τους, μια καλή παρέα (ή και όχι) και τρέχουν στο νησί για να ξεφύγουν από όλα. Προσοχή, όμως, γιατί είναι παράνομο και «παίζουν» και πρόστιμα σε περίπτωση που σε πιάσουν.

 
dragonera.jpg

Στα νερά της Δραγωνέρας θα απολαύσεις μπάνιο. Μπορεί να μην είναι η παραλία που έχεις συνηθίσει, να έχει λίγα βράχια και να είναι κάπως βαθιά, αλλά τα νερά της είναι τόσο καθαρά που δεν θα θέλεις με τίποτα να βγεις έξω. Αν πεινάσεις ή διψάσεις, υπάρχει και μια καντίνα για τα απαραίτητα.
Ο «χάρτης» του φαγητού και της διασκέδασης στο Αγκίστρι

Το καλύτερο πρωινό θα το φας στο μοναδικό φούρνο του Μεγαλοχωρίου. Δεν τον αλλάζω με τίποτε. Οι άνθρωποι που τον έχουν είναι ευγενικοί και αξιαγάπητοι. Όσο για τις επιλογές τους σε τυροπιτοειδή και σάντουιτς, πραγματικά θα μπορούσαν να συναγωνιστούν και μεγάλους φούρνους της Αθήνας. Είναι η στάση που πρέπει να κάνεις κάθε πρωί πριν την παραλία. Αν θες την γνώμη μου, δοκίμασε μία από τις κυπριακές πίτες τους με κοτόπουλο.

Στη Σκάλα για φαγητό στα γρήγορα. Αν θες κάτι οικονομικό για μεσημεριανό ή βραδινό, μια καλή και εύκολη λύση είναι τα δύο σουβλατζίδικα που θα συναντήσεις στο πλακόστρωτο δρομάκι της Σκάλας. Εκεί είναι το «Γυροκομείον» και το «Γύρομπανκ». Και τα δύο ευφάνταστα (στο όνομα) και με χορταστικό σουβλάκι.

Για ψάρι θα σταματήσεις στην «Αλκυόνη» στο δρόμο για τη Χαλικιάδα. Είναι ένα μπαλκόνι πάνω από τα πεύκα και το απέραντο γαλάζιο, με ωραία μουσική και γευστικότατα πιάτα.

Για καλό μαγειρευτό θα πας στον «Τοξότη». Είναι το πρώτο μαγαζί στα αριστερά σου, κατεβαίνοντας το πλακόστρωτο δρομάκι της Σκάλας. Άμεση εξυπηρέτηση και με πολύ νόστιμο φαγητό.

Το καλύτερο ηλιοβασίλεμα του Αργοσαρωνικού θα το δεις στο Μεγαλοχώρι. Τι καλύτερο από το να αράζεις με μια μπύρα στο ‘Κάστρο’ χαζεύοντας τον ήλιο να χάνεται μέσα στη θάλασσα;

Στα σοκάκια της Σκληρής θα νομίζεις πως είσαι στις Κυκλάδες. Έχει κάτι συναρπαστικό το Αγκίστρι που το κάνει να διαφέρει. Είναι νησί του Αργοσαρωνικού, έχει κυκλαδίτικα σοκάκια, αλλά και θάλασσες σαν νησί του Ιονίου. Ένα απίστευτο μείγμα. Στη Σκληρή, λοιπόν, θα περπατήσεις σε πλακόστρωτα δρομάκια και θα ψάξεις για την «Oδό των Eρωτευμένων», στην οποία βγάζουν όλα τα ζευγάρακια φωτογραφίες. Θέλει καλό ψάξιμο πάντως.

Αν θέλεις κάτι πιο δυνατό για το βράδυ σου, θα πας στο Taboo. Βρίσκεται στο δρόμο μπαίνοντας στην Σκάλα και είναι το μέρος που θα πιεις ποτά και σφηνάκια μέχρι το πρωί.

Τα Λιμενάρια είναι το τρίτο και πιο απομακρυσμένο χωριό του νησιού. Θα το συναντήσεις στο δρόμο προς την Απόνησο και μπορείς να κάνεις μια στάση για φαγητό μετά το μπάνιο σου.

Aν πάλι αποφασίσεις να μείνεις για περισσότερες ημέρες, μπορείς να κάνεις μια μονοήμερη εκδρομή στην Αίγινα. Απέχει λιγότερο από 15 λεπτά από το Αγκίστρι.

Μπορεί το νησί να είναι μικρό, όμως έχει πολλές εκκλησίες που αξίζει να επισκεφτείς. Η Ζωοδόχος Πηγή (Μητρόπολη) στο Μεγαλοχώρι, οι Άγιοι Ανάργυροι στη Σκάλα, η Αγία Κυριακή στα Λιμενάρια, η Παναγία στο Μετόχι με την απίστευτη θέα, και τα εκκλησάκια των Αγίων Πάντων και Αγίων Θεοδώρων πάνω από το Μεγαλοχώρι.

Σε όλο το Αγκίστρι υπάρχει μόνο ένα φαρμακείο και ένα ATM. Και τα δύο βρίσκονται στη Σκάλα. Σημείωσέ τα για ώρα ανάγκης.

Πάνω από τη Σκάλα, στην πλαγιά του βουνού βρίσκεται το χωριό Μετόχι. Αν περάσεις από εδώ αξίζει να κάνεις μια στάση για φωτογραφίες στην πόρτα ενός σπιτιού τυλιγμένου στις βουκαμβίλιες. Εκεί έζησε η γνωστή Γερμανίδα καλλιτέχνης Gerti Brauner, από το 2000-2010 όταν και απεβίωσε.

Θα πεις κι ένα τραγούδι στα καραόκε πάρτι. Διοργανώνονται συχνά στο Aquarius Cafe Restaurant που βρίσκεται με το που φτάνεις στην παραλία της Σκάλας. Μαζεύουν αρκετούς ξένους το καλοκαίρι κι έχει πλάκα.

Το τελευταίο μπάνιο πριν την επιστροφή θα το κάνεις στη Σκάλα. Μπορεί να μην έχει τα καλύτερα νερά του νησιού, όμως θα βρεις ξαπλώστρες, beach bars και μπορείς να αράξεις εκεί μέχρι την ώρα που θα επιβιβαστείς στο φέρι.

Η συγκοινωνία στο νησί δεν είναι καλή. Το ταξί είναι κάπως ακριβό, επίσης. Όμως, τι τα χρειάζεσαι όλα αυτά; Oι αποστάσεις είναι πολύ μικρές.

Μην ξεχάσεις να πάρεις τα απαραίτητα από το γωνιακό υπερμαγαζί της Σκάλας. Είτε θέλεις να πάρεις ένα δώρο για φίλους στην Αθήνα, είτε κάτι για να τσιμπήσεις στο καράβι, εκεί θα το βρεις. Μην στεναχωριέσαι, όμως. Το επόμενο ΣΚ πάλι εκεί μπορείς να είσαι.

Χρήσιμα τηλέφωνα στο Αγκίστρι

    Κοινότητα Μεγαλοχώρι 22970 91260
    Αστυνομία Σκάλα 22970 91201
    Λιμεναρχείο Μεγαλοχώρι 22970 91541
    Περιφερειακό ιατρείο Μεγαλοχώρι 22970 91215
    Περιφερειακό ιατρείο Σκάλα 22970 91110
    Φαρμακείο Μεγαλοχώρι 22970 91540
    Πρατήριο Καυσίμων Σκάλα 22970 91590/ 6973335562
    Λεωφορείο Σκάλα 22970 91244/ 6973016132
    Ταξί Σκάλα 22970 91455 6977618040
    Θαλάσσιο Ταξί Jamaica Μεγαλοχώρι 6944535659
    Θαλάσσιο Ταξί Poseidon Σκάλα 6972229720
    Αγκίστρι Express Μεγαλοχώρι 697353314
    Saronikos Ferries Σκάλα 22970 91171
    Aegean Flying Dolphin Μεγαλοχώρι 22970 91221
10
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / Δώρα Λαμπρής
« Last post by Andreas on 14 June 2023, 07:35:41 AM »


Δώρα Λαμπρής

-   “Δεν ακούω, είναι κακή η γραμμή”  είπε βιαστικός, σπεύδοντας να ξανακατεβάσει το ακουστικό.
Την διαπέρασε ηλεκτρικό ρεύμα απ’ το κεφάλι ως τα ποδοδάκτυλα, έτσι όπως ήταν καθισμένη απέναντί του, στην καρέκλα επισκέπτη μπροστά από το γραφείο του. Κατάφερε ωστόσο  να μην γίνει αντιληπτή η ταραχή της. Εξακολούθησε να χαζεύει τάχα το πρωτοσέλιδο μιας εφημερίδας που βρισκόταν ακουμπισμένη στο χαμηλό τραπεζάκι.

Το  τηλέφωνο δεν είχε καλά-καλά προλάβει να χτυπήσει. Εκείνος, αναγνωρίζοντας την κλήση, αντέδρασε τόσο αστραπιαία που ήταν αδύνατον να είχε προλάβει  ο συνομιλητής να ψελλίσει έστω κι έναν φθόγγο.
Έπεσε βλέπεις σε κακή στιγμή το τηλεφώνημα. Πού να το φανταζόταν βέβαια, αφού η γυναίκα του δεν συνήθιζε τις επισκέψεις στο γραφείο του;
Σήμερα όμως, Μεγάλη Τετάρτη, κατέβηκε στο κέντρο να κάνει τα πασχαλινά της ψώνια. Σκόπευαν αύριο να αναχωρήσουν για το χωριό του, εδώ και τριάντα περίπου χρόνια άλλωστε πηγαίνουν κάθε Πάσχα.
Πέρασε λοιπόν από εκεί θέλοντας να του δείξει μία γραβάτα που μόλις του είχε αγοράσει για πασχαλιάτικο δώρο. Είχε διαλέξει κάποια σε αποχρώσεις τιρκουάζ, που πίστευε  ότι θα ταίριαζε με  το καινούριο ανοιξιάτικο κοστούμι που σκόπευε να φορέσει το βράδυ της Ανάστασης. Ήθελε όμως και τη δική του γνώμη ώστε στην περίπτωση που δεν του άρεσε να προλάβει να κάνει αλλαγή. Δεν του την είχε δείξει ακόμα. Τους είχε προλάβει το μυστηριώδες τηλεφώνημα.
Σηκώθηκε με βιασύνη από την καρέκλα του βάζοντας στην τσέπη το κινητό του τηλέφωνο.
-   “Πάω στο κυλικείο να σου φέρω καφέ”, της είπε καθώς άνοιγε την εξώπορτα.
Κατάφερε να τον κοιτάξει, σχηματίζοντας ένα αμήχανο χαμόγελο καθώς  εκείνος έκλεινε πίσω του βιαστικά την πόρτα. Δεν την είχε καν ρωτήσει αν θέλει καφέ. Ήταν μάλλον η πρώτη δικαιολογία που σκέφτηκε για να βγει έξω, προφανώς για να πάρει τηλέφωνο να δώσει τις αναγκαίες εξηγήσεις.

Σηκώθηκε από την καρέκλα, πατώντας σχεδόν τις μύτες των ποδιών της. Στάθηκε πάνω από το γραφείο και άνοιξε  το μητρώο κλήσεων στη συσκευή του σταθερού τηλεφώνου. Ήταν το πρώτο νούμερο. Ο υπολογιστής ανοιχτός: Google Αναζήτηση. Πληκτρολόγησε τον αριθμό.
Και ναι. Βγήκε το ονοματεπώνυμο  που υποψιαζόταν.
Επέστρεψε αργά στη θέση που καθόταν. Είχε αρκετό χρόνο να συνέλθει, εκείνος θα έκανε κάμποση ώρα μέχρι να ολοκληρώσει το τηλεφώνημα στην ερωμένη του.

Πήρε βαθιές, αργές αναπνοές. Την ήξερε. Σε κάποια κοινωνική εκδήλωση της είχε συστηθεί με μια ιδιότυπη οικειότητα, που την είχε αποδώσει στην ελαφρότητα του νεαρού της ηλικίας της. Νόστιμη  κοπέλα, όχι  πάνω από τριάντα.
Ήταν άραγε η γυναικεία διαίσθηση που την έκανε τότε να αισθανθεί μια φευγαλέα ταραχή;  Με  τα χρόνια είχε αναπτύξει έναν ασυνείδητο μηχανισμό για να διώχνει από μέσα της ανησυχίες τέτοιου είδους. “Μα έχουν τόση διαφορά που θα μπορούσε νάναι κόρη του. Ανόητες σκέψεις μιας ανόητης πενηντάρας”, καθησύχασε και τότε τον εαυτό της.
Σήμερα ωστόσο, δεν επρόκειτο απλά για διαίσθηση.

Συνέχισε να παίρνει βαθιές αναπνοές με κλειστά μάτια. Με ταχύτητα αστραπής  περνούσαν από το μυαλό της σκέψεις, υποθέσεις αποφάσεις, συμπεράσματα. Τώρα τι κάνω;  Ρωτάω; Είναι βέβαιο πως δεν θα παραδεχθεί τίποτα, θα με βγάλει τρελή. Κι αν το παραδεχτεί; Κι αν όλο αυτό σταθεί η ευκαιρία που έψαχνε; Κι αν αντιδράσει σαν έτοιμος από καιρό; Κι αν ο γάμος μας κρέμεται από μια κλωστή;  Κι εγώ; Μόνη; Τώρα; Αντέχω;
Ένοιωσε χαμένη.  Σαν να βρέθηκε σε μια άγνωστη χώρα που όλοι γύρω μιλούν μια άγνωστη γλώσσα, κι εκείνη στη μέση μιας πολυσχιδούς διασταύρωσης δεν ξέρει πού να πάει…

 Άνοιξε τα μάτια. Μάλλον ήξερε καλά τι πρόκειται να κάνει. Ήξερε πως δεν θα κάνει απολύτως τίποτα. Σηκώθηκε από την καρέκλα ισιώνοντας τη φούστα της. Έπιασε τις ακουμπισμένες στο πάτωμα τσάντες με τα πασχαλινά ψώνια. Όλες, εκτός από εκείνη με το δώρο που δεν πρόλαβε να δείξει στον σύζυγο. Την κράτησε χωριστά, στο άλλο χέρι.
Ήταν έτοιμη να αναχωρήσει, όταν εκείνος ξαναγύρισε ξαναμμένος, χωρίς να κρατάει κανέναν καφέ καθώς στο μεταξύ είχε μάλλον ξεχάσει τη δικαιολογία που χρησιμοποίησε.
-   “Φεύγεις καλή μου;” Η φωνή του έδειχνε περισσότερο ανακούφιση παρά απορία.
-   “Ναι, ναι, έχω να κάνω ακόμα πολλά”.
Έσκυψε να τη φιλήσει στο μάγουλο αλλά αντανακλαστικά  εκείνη τον απέφυγε. Κοντοστάθηκε την πόρτα.
-   “Πήρες το πρωί το χάπι για την πίεσή σου;” τον ρώτησε με ένα ίχνος ειρωνείας.
-   “Μα… ναι, ασφαλώς”, απάντησε ξαφνιασμένος. “Λες να το ξέχασα σήμερα, μετά από τόσα χρόνια;”
-   “Λοιπόν, τα λέμε αργότερα. Μην αργήσεις”.
Αισθάνθηκε μια ματαιότητα στην τελευταία της φράση. Είχε άραγε καμιά  σημασία αν αργήσει;

Περπατούσε βαριά, νοιώθοντας το σώμα της τσιμεντένιο. Πέταξε τη τσάντα με την τιρκουάζ γραβάτα στον πρώτο κάδο απορριμμάτων που συνάντησε.
Μπήκε σε ένα μεγάλο φαρμακείο.  Ένας υπάλληλος προθυμοποιήθηκε να την εξυπηρετήσει.
-   “Θα ήθελα ένα ηλεκτρονικό πιεσόμετρο”, είπε, σχεδόν φωνάζοντάς το. “Κάνετε και συσκευασία δώρου;” ρώτησε την ταμία με παράδοξο σαρκασμό, βγάζοντας την πιστωτική της κάρτα να πληρώσει.

Tης Κατερίνας Επιτροπάκη
Pages: [1] 2 3 ... 10
SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal