Author Topic: Έδεσσα: Ταξίδι Στην Πόλη Του Νερού / Περιοχή Πέλλας  (Read 311 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Andreas

  • Διαχειριστής
  • *****
  • Posts: 146

Και να που ήρθε η ώρα να σας προτείνω μία απόδραση σε μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδος. Αν αγαπάτε δε όπως εγώ το στοιχείο του νερού, είμαι σίγουρη ότι η Έδεσσα κυριολεκτικά θα σας μαγέψει.

Αρκετά χιλιόμετρα από την Αθήνα και 88 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, υπάρχει μία πόλη όλο τρεχούμενα νερά, με κρυστάλλινα κανάλια να τη διασχίζουν από άκρη σε άκρη και πέτρινα γεφυράκια να τα πλαισιώνουν. Μία πόλη καταπράσινη, γεμάτη δάση, λουλουδιασμένους κήπους, πάρκα, βρύσες, ποταμάκια, βαθύσκιωτα λαγκάδια, παλιά γραφικά γεφύρια και ονειρικά τοπία.

Χτισμένη σε περίοπτη θέση, σε βράχο ύψους 300 μέτρων με ωραία θέα προς τον κάμπο και φυσικά τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, η Έδεσσα είναι μία πόλη που κοιμάται και ξυπνάει με τον ήχο του νερού.Καταρράκτες

Σήμα κατατεθέν της πόλης, οι 7 καταρράκτες του ποταμού Εδεσσαίου που τη διασχίζει αποτελούν ένα εντυπωσιακό θέαμα για μικρούς και μεγάλους και συγκαταλέγονται στα πιο φωτογραφημένα μέρη στην Ελλάδα. Δεξιά, οι «Μικροί καταρράκτες», που διασχίζουν και κοσμούν το ομώνυμο πάρκο στο κέντρο της πόλης. Κάτω, ο μεγάλος καταρράκτης Κάρανος με το νερό να πέφτει από ύψος 70 μέτρων αποπνέει τόση ομορφιά και δύναμη που μοιάζει βγαλμένος από παραμύθι. Κολλητά στον καταρράκτη υπάρχει ένα όμορφο μικρό σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες που αξίζει να επισκεφθείτε.Βαρόσι

Σημαντικότερη όλων η γειτονιά Βαρόσι, στην άκρη του γκρεμού, με πολύ όμορφα παραδοσιακά διώροφα σπίτια με τα σαχνισιά. Πρόκειται για μία παλιά συνοικία που όντως έχει διατηρηθεί εν πολλοίς όπως ήταν κατά την οθωμανική περίοδο, με λιθόκτιστα καλντερίμια και χαμηλά κτίρια με εμφανή τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής μακεδονικής αρχιτεκτονικής. Δεν είναι τυχαίο ότι η μελέτη για την αναστήλωση του ιστορικού κέντρου της πόλης βραβεύθηκε το 1990 από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εδώ ο χρόνος θα σας ταξιδέψει σε παλιότερες εποχές και θα βρείτε επίσης μερικές από τις πιο όμορφες πανσιόν της πόλης.


Μην παραλείψετε να:

- Επισκεφτείτε το βιομηχανικό πάρκο καταρρακτών όπου το 2000 ο δήμος παρέδωσε ανακατασκευασμένα κάποια από τα ιστορικά βιομηχανικά κτίρια της Έδεσσας. Η περιοχή είναι πνιγμένη στο πράσινο, ενώ τις εγκαταστάσεις συνδέουν καλντερίμια με πέτρα. Εδώ μπορείτε να περιπλανηθείτε ανάμεσα στα ποταμάκια-ρυάκια μέσα από τα λιθόστρωτα μονοπάτια, θαυμάζοντας την ομορφιά της φύσης.


- Να κάνετε μία επίσκεψη στο Υπαίθριο Μουσείο Νερού, όπου θα δείτε πώς το νερό κινούσε τα παλιά εργοστάσια.


- Φύγετε για πεζοπορία στα πολυάριθμα μονοπάτια της Έδεσσας που περνούν μέσα από καταπράσινα δάση για να καταλήξουν σε σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.


- Πάτε για οργανωμένη βαρκάδα και παρατήρηση πουλιών στη λίμνη με ειδικευμένο οδηγό. Μία άλλη καλή ιδέα είναι να συμμετέχετε στις διοργανωμένες περιηγήσεις στην πόλη με ποδήλατο που διαρκούν 2-3 ώρες και προσφέρουν οδηγό-ξεναγό και ποδήλατο.

-  'Αλλα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτείτε είναι το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας στο Λόγγο, χτισμένο το 1865, οι εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη και της Κοίμησης της Θεοτόκου στη συνοικία Βαρόσι, ο κομψός πέτρινος πύργος με τα έξι ρολόγια στο κέντρο της πόλης, το πέτρινο τοξωτό γεφύρι στην τοποθεσία Κιουμπρί, το Κανναβουργείο, το Γενί Τζαμί που χτίστηκε το 1904, το Λαογραφικό Μουσείο Έδεσσας και το Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ που κινείται από τη δύναμη της υδατόπτωσης των καταρρακτών.Πηγή: Διάφορες ιστοσελίδες
« Last Edit: 15 June 2023, 07:01:56 AM by Andreas »

 

SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal