Author Topic: ΠΑΛΙΟΣ ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ: Στις πλαγιές του Καϊμακτσαλάν / Περιοχή Πέλλας  (Read 1341 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Andreas

  • Διαχειριστής
  • *****
  • Posts: 146

Εδώ θα μείνεις σε σουίτα γαλλικής φινέτσας. Εδώ θα συναντήσεις όλο τον καλό κόσμο το Σαββατόβραδο, όταν η καλή κοινωνία της Θεσσαλονίκης δίνει απαξάπασα το «παρών» και ξενυχτάει στα μπαράκια και τα club του χωριού μέχρι το πρωί. Πού βρισκόμαστε; Μα φυσικά στην Αράχοβα του Βορρά... στον Παλιό 'Αγιο Αθανάσιο.

Ο Παλιός Άγιος Αθανάσιος, ένα χωριό που σχεδόν πριν λίγα χρόνια είχε νεκρώσει και όμως τώρα αποτελεί τον πιο in χειμερινό προορισμό στη Βόρεια Ελλάδα. Τα παλιά καλύβια μετατράπηκαν σε πολυτελείς ξενώνες που σφύζουν από ζωή.
Tο χωριό κτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα και κατοικούνταν έως τα τέλη της δεκαετίας του 1980 οπότε οι κάτοικοί του μεταφέρθηκαν στο νέο οικισμό που βρίσκεται 6 χλμ. κάτω από τον παλιό Άγιο Aθανάσιο.
Στις δασώδεις πλαγιές του Βόρα (Καϊμακτσαλάν)

Σκαρφαλωμένος στην κορυφή Πιπερίτσα του Βόρα, σε απόσταση 30 χλμ από την Έδεσσα, ο Παλιός Άγιος Αθανάσιος, το δημοφιλές πέτρινο χωριό της Μακεδονίας, μπορεί να μη διαθέτει μόνιμους κατοίκους, έχει όμως μόνιμους, φανατικούς επισκέπτες. Πλακόστρωτα σοκάκια και πέτρινοι ξενώνες με άρωμα παράδοσης, το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν με τις υποβλητικές βουνοκορφές και η λίμνη Βεγορίτιδα συνθέτουν έναν τόπο εξαιρετικής ομορφιάς.
Ανηφορίζοντας τον φιδωτό ασφαλτόδρομο για το διάσημο θέρετρο του Παλιού Αγίου Αθανασίου (ο δρόμος καταλήγει στην κορυφή Πιπερίτσα στα 1.200 μ. με πανοραμική θέα), οι δασωμένες πλαγιές του Βόρα (Καϊμακτσαλάν) ξεδιπλώνουν ένα επιβλητικό σκηνικό.Πριν από 20 χρόνια, η Τσέγανη, όπως είναι η παλιά ονομασία του χωριού, δεν θύμιζε σε τίποτα τη σημερινή εικόνα της. Αντικρύζοντας από μακριά τα εντυπωσιακά οικήματα με κεραμοσκεπή είναι δύσκολο να πιστέψεις πως το άλλοτε χωριό του 16ου αιώνα με σπουδαία κτηνοτροφία έμενε για πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένο. Σήμερα έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός διατηρητέος οικοσμός. Περπατώντας στα πλακόστρωτα σοκάκια του που σφύζουν από ζωή κάθε Σαββατοκύριακο είναι δύσκολο να φανταστείς ότι αυτός ο τόπος γνώρισε την ερήμωση από τα τέλη της δεκαετίας του ΄80.


Και όμως κατάφερε αυτό που μοιάζει ακατόρθωτο. Να γεννηθεί από το μηδέν και να εξελιχθεί στον πιο κοσμοπολίτικο χειμερινό προορισμό της Βόρειας Ελλάδας. Η τουριστική ανάπτυξη άρχισε δειλά δειλά από το 1995 και έπειτα, οπότε δημιουργήθηκε το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν. Σήμερα συρρέουν στον οικισμό κάθε χειμώνα χιλιάδες χιονοδρόμοι και φίλοι των χειμερινών σπορ, καθώς είναι ο πιο κοντινός στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν.

Τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια αποκαταστάθηκαν υποδειγματικά και μετατράπηκαν σε καλαίσθητους ξενώνες, εστιατόρια και καφετερίες, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Ακόμα και τα νεόκτιστα οικοδομήματα ακολουθούν την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, διατηρώντας τη φυσιογνωμία του τόπου. Η πέτρα και το ξύλο κυριαρχούν παντού και προσδίδουν στον οικισμό παραδοσιακό στυλ. Πολλά από τα δρομάκια του έχουν πλακοστρωθεί, ενώ άλλα μένουν ακόμα χωμάτινα, φέρνοντας στον νου εικόνες από το παρελθόν.Από την κεντρική πλακόστρωτη πλατεία με τα πολυάριθμα καφέ-μπαρ και τις ατμοσφαιρικές ταβέρνες, ο περίπατος οδηγεί στην είσοδο του οικισμού. Από εδώ αξίζει να ανηφορίσετε τον δρόμο για την εκκλησία της Αναλήψεως του 1700, η οποία δεσπόζει στον λόφο και ξεχωρίζει για το πολυγωνικό καμπαναριό της. Στο εσωτερικό της εντυπωσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο με τις παμπάλαιες εικόνες, καθώς και οι τοιχογραφίες της.


Αξίζει να δείτε:

Το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν


Το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν έχει το μεγαλύτερο υψόμετρο, γι΄ αυτό και είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους λάτρεις του σκι. Βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τον Παλιό Άγιο Αθανάσιο και η βάση του είναι στα 2.050 μ., όπου βρίσκεται το κεντρικό σαλέ με το καφέ-εστιατόριο και τον ξενώνα. Εδώ θα βρείτε σχολές σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, πίστες αρχαρίων, ενώ στα 2.069 μ. λειτουργεί snowbar. Τις 14 πίστες εύκολης και μέτριας δυσκολίας εξυπηρετούν ένας εναέριος, τρεις συρόμενοι αναβατήρες και τρία baby lifts, καθώς επίσης λειτουργεί ειδική πίστα snowmobile μήκους 800 μέτρων.


Τη λίμνη Βεγορίτιδα


Απλωμένη σε υψόμετρο 600, ανάμεσα στον Βόρα και το Βέρμιο, η Βεγορίτις αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και ωραιότερες λίμνες της χώρας. Η λίμνη διαθέτει έναν υγροβιότοπο μοναδικής αξίας για πολλά είδη πουλιών. Αξίζει να επισκεφθείτε τον οικισμό της Άρνισσας για να προσεγγίσετε τις όχθες της και να παρατηρήσετε τον κόσμο των πτηνών που φωλιάζει στους πυκνούς καλαμιώνες. Μπορείτε ακόμα να κάνετε τον γύρο της λίμνης και να χαρείτε το ψάρεμα και την ιστιοπλοΐα στα γαλάζια νερά της.Πηγή: διάφορες ιστοσελίδες
« Last Edit: 15 June 2023, 07:00:46 AM by Andreas »

 

SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal