Author Topic: Αυνανισμός: Από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση και την σχέση  (Read 3436 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Andreas

  • Διαχειριστής
  • *****
  • Posts: 146
 
child-lying1.jpgΟ αυνανισμός, η σεξουαλική αυτοικανοποίηση, είναι μια απολύτως φυσιολογική και απαραίτητη φάση του ανθρώπου μέσα στα πλαίσια της σεξουαλικής λειτουργίας του και ανάπτυξης του, από παιδί σε έφηβο και από έφηβο σε ενήλικα, που χαρακτηρίζει όλους τους υγιείς οργανικά ανθρώπους ανεξαρτήτως του φύλου τους.

Σε καμία περίπτωση η φύση δεν ορίζει ότι είναι μία δραστηριότητα μόνο για το αρσενικό.

Αντιθέτως, τα κοινωνικά στερεότυπα έχουν χτίσει την πεποίθηση, ότι ο αυνανισμός ασκείται επί το πλείστον από τους άνδρες και είναι «απαγορευτικός», αμαρτωλός όπως μπορεί να τον ονόμαζαν κάποιοι, για τις γυναίκες, ενώ στη πραγματικότητα η σεξουαλική αυτή δραστηριότητα παρουσιάζεται και στην παιδική προσχολική ηλικία σε όλα τα φύλα.

Η πρώτη επαφή με τον αυνανισμό στην παιδική ηλικία

Οι ηλικίες μεταξύ 4-6 ετών είναι θα λέγαμε μια μικρή εφηβεία, καθώς βλέπουμε τα παιδιά να φεύγουν σιγά σιγά από την βρεφική/προσχολική ηλικία και να παρουσιάζονται περισσότερο ως παιδιά με περισσότερη σταδιακά αυτονομία αλλά και περισσότερη έκφραση της προσωπικότητας μας.

Στην ίδια ηλικιακή φάση βλέπουμε τα παιδιά να εξερευνούν για πρώτη φορά τα γεννητικά τους όργανα. Συχνά οι γονείς μας αποκαλύπτουν τρομαγμένοι ότι το παιδί τους σήκωσε τη φούστα του και έβαλε το χέρι του μέσα στο εσώρουχό του ή κατέβασε το εσώρουχο μέσα στην αίθουσα του παιδικού σταθμού και άγγιξε το πέος του.

Κινήσεις που κάνουν τους ενήλικες να ντρέπονται και να απορούν. Σε αυτή την ηλικία θα έρθουμε πρώτη φορά σε επαφή με αυτή την περιοχή που είναι κομμάτι του σώματος μας όπως η μύτη μας, το στόμα μας, τα δάχτυλά μας, τα πόδια μας.

Πολλές φορές τα αγόρια θα αγγίξουν και χαϊδέψουν το πέος τους αυνανίζοντας το (δεν υπάρχει εκσπερμάτωση σε αυτό το ηλικιακό στάδιο ανάπτυξης) ή το κορίτσι που μπορεί να αγγίξει με το χέρι του ή να τρίψει πάνω σε ένα έπιπλο ή μαξιλάρι το αιδοίο του και συγκεκριμένα την κλειτορίδα ασυναίσθητα.

Είναι η πρώτη ασυνείδητη επαφή που όμως εγγράφεται στο μυαλό των παιδιών και αργότερα στην εφηβεία θα ανακαλύψουν και το λόγο ύπαρξης αυτού του σημείου στο κορμί τους.

Η εφηβεία είναι η ηλικιακή περίοδος που το παιδί αρχίζει αναπτυξιακά και συμπεριφορικά να μοιάζει σταδιακά περισσότερο με ενήλικα και λιγότερο με παιδί.

Σε αυτή τη φάση αρχίζουν να βγαίνουν τα πρώτα σεξουαλικά ένστικτα και όσον αφορά το σώμα του αλλά και όσον αφορά την ερωτική/σεξουαλική επιθυμία προς όποιο φύλο νιώθει έλξη.

Η επιθυμία, το ένστικτο προς αυνανισμό είναι κάτι πολύ φυσιολογικό για όλα τα φύλα σε αυτή την ηλικία και δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό για κανέναν άνθρωπο στο να προσπαθεί να ανακαλύψει το σώμα του, τις σεξουαλικές, από τη φύση δοσμένες, λειτουργίες του αλλά και τον τρόπο προσέγγισης προς το όποιο «αντικείμενο» πόθου.

Ο αυνανισμός μας βοηθά να καταλάβουμε πως λειτουργούν και μοιάζουν τα γεννητικά μας όργανα όταν είναι σε διέγερση αλλά και να ανακαλύψουμε τα σημεία του σώματος μας αλλά και τους τρόπους που μας προσφέρουν σεξουαλική απόλαυση αλλά και οργασμό. Ο οργασμός δεν είναι προϋπόθεση και ο απόλυτος σκοπός σε καμία φάση και ηλικία όταν ένας άνθρωπος αυνανίζεται, μπορεί να είναι όμως κομμάτι αυτού σαν κορύφωση αυτής της πράξης.

Ο ασυνείδητος στόχος του εφηβικού αυνανισμού, πέρα από την απόλαυση αλλά και την ανακούφιση της αναπάντεχης και έντονης διέγερσης που προκαλείται στο σώμα, είναι η γνώση του σώματος μας ως σεξουαλικά όντα, η κατανόηση της δικής μας σεξουαλικής λειτουργίας αλλά και οι τρόποι απόλαυσης που αργότερα μπορούμε να υποδείξουμε στον σεξουαλικό μας παρτενέρ. Δε θα μπορούσαμε να πούμε ότι η συχνότητα του αυνανισμού στην εφηβεία μπορεί να καθοριστεί αλλά και ούτε να ενοχοποιήσουμε τους τρόπους που κάποιος επιλέγει να αυνανιστεί στον δικό του προσωπικό χώρο και χρόνο.

Αυνανισμός και ενήλικη ζωή

Η αυτοικανοποίηση δεν έχει ηλικιακό όριο και κανείς δε μπορεί να θεωρήσει ότι η επιθυμία ενός ενήλικα να νιώσει την σεξουαλική διέγερση και τον οργασμό δεν είναι σεβαστή, κατανοητή αλλά και αναφαίρετο δικαίωμα.

Δεν υπάρχει κανόνας που λέει ότι εφόσον ο αυνανισμός υφίσταται στην εφηβεία ως μέσο πειραματισμού και γνώσης του σώματος μας αυτό τον καθιστά αχρείαστο και ασήμαντο στην ενήλικη ζωή, καθώς είναι ένας τρόπος αφενός επιβεβαίωσης της ομαλής οργανικής σεξουαλικής μας λειτουργίας αλλά και ένα μέσο σεξουαλικής απόλαυσης, χαλάρωσης και αγχόλυσης.

Το σημαντικό ζήτημα που τίθεται στην ενήλικη ζωή είναι πως ο αυνανισμός βρίσκει θέση στο πλαίσιο μίας σχέσης και πως αντιμετωπίζεται από την δυάδα.

Από την μονάδα στη δυάδα. Υπάρχει χώρος για αυτοικανοποίηση;

Στη σχέση των δύο η βαρύτητα και η προσοχή πάντα επικεντρώνεται για εμάς τους θεραπευτές στην σεξουαλική δραστηριότητα του ζεύγους και όχι του καθενός ατομικά.

Το ίδιο είναι σημαντικό να νιώθει και το ζευγάρι. Ο αυνανισμός δεν είναι μία πράξη που επιβάλλεται να διακοπεί όταν ένας άνθρωπος ξεκινά μια σχέση. Είναι όμως πολύ σημαντικό το άτομο να προτιμά και να επιθυμεί να συνευρεθεί ερωτικά και σεξουαλικά με το σύντροφο του και όχι με τον εαυτό του.

Απ’ τη στιγμή που η συχνότητα του αυνανισμού δεν απειλεί την επιθυμητή συχνότητα σεξουαλικών επαφών του ζευγαριού και δεν αποτελεί εμπόδιο στην μεταξύ τους σεξουαλική δραστηριότητα, τότε ο αυνανισμός μπορεί να συνυπάρχει κατά βούληση του ατόμου.

Συχνά κάποιοι σύντροφοι νιώθουν απόρριψη ή και προσβολή στην επιλογή του συντρόφου τους να αυνανίζεται.

Ο διάλογος και η επεξήγηση της επιλογής αυτής του ενός είναι που θα βοηθήσει τον άλλον να αποβάλλει όποια ανησυχία ή αίσθημα απόρριψης νιώθει σε μία κατά τ’ άλλα υγιή συναισθηματικά και σεξουαλικά σχέση.


 

SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal