Author Topic: Σκιάθος  (Read 229 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Andreas

  • Διαχειριστής
  • *****
  • Posts: 146
Σκιάθος
« on: 13 June 2023, 12:07:50 PM »

Γνωριμία με την πόλη

Η γνωριμία με την Σκιάθο ξεκινάει από χώρα, την πρωτεύουσα του νησιού που είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στη βορειοανατολική πλευρά του λιμανιού και διατηρεί την ίδια θέση και ονομασία από τα αρχαία χρόνια.
Εδώ, χτυπά η καρδιά ολόκληρου του νησιού καθώς η Σκιάθος δεν έχει χωριά! Όσο παράξενο κι αν ακούγεται η Χώρα είναι ο μοναδικός οικισμός του νησιού.
Οι λεγόμενοι παραθαλάσσιοι οικισμοί δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια με την έκρηξη της οικοδομικής δραστηριότητας στο τομέα του τουρισμού. Έτσι, κοντά στις ωραιότερες παραλίες του νησιού κατασκευάστηκαν σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων, καταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες που έδωσαν ζωή, στις μέχρι τότε έρημες ακρογιαλιές.Η ζωή στην πόλη της Σκιάθου ακολουθεί τους έντονους που χαρακτηρίζει κάθε σύγχρονο πολυσύχναστο θέρετρο αναψυχής.
Στην αρχιτεκτονική δόμηση της πόλης, η οποία κτίστηκε γύρω στο 1830 στη θέση της Παλιάς Πόλης, κυριαρχεί το παραδοσιακό νησιώτικο ύφος, με εμφανής όμως τις επιρροές από την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική.
Μικρά κάτασπρα σπίτια με κεραμοσκεπές, μπαλκόνια, χαγιάτια και μικρές αυλές με πολύχρωμα λουλούδια συνθέτουν τις παραδοσιακές γειτονιές της Σκιάθου.
Περπατώντας στα πλακόστρωτα σοκάκια της πόλης αποκαλύπτει κανείς τις μοναδικές της ομορφιές. Εικόνες παραδοσιακές, γραφικές, ρομαντικές, ειδυλλιακές. Όλες μαζί δημιουργούν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της Σκιάθου.
Στην είσοδο του λιμανιού η μικρή Χερσόνησος του Μπούρτζι χωρίζει το λιμάνι της Σκιάθου στα δύο. Στο νέο – εμπορικό λιμάνι και το παλιό στο οποίο αράζουν τα ψαροκάικα, τα καΐκια που κάνουν το γύρω του νησιού και τα κότερα. Γύρω τους είναι κτισμένες αμφιθεατρικά οι συνοικίες της πόλης.
Όλοι δρόμοι της Χώρας τους καλοκαιρινούς μήνες πλημμυρίζουν από κόσμο. Στην οδό Παπαδιαμάντη, όπως λέγεται ο κεντρικότερος δρόμος της πόλης, και στα γύρω στενά, επικεντρώνεται η εμπορική κίνηση. Εδώ θα βρείτε πληθώρα καταστημάτων από τα οποία θα αγοράσετε σουβενίρ και δώρα που θα σας θυμίζουν για πάντα το νησί.
Γύρω από το παλιό λιμάνι λειτουργούν οι περισσότερες ταβέρνες της πόλης, στις οποίες θα δοκιμάσετε παραδοσιακές συνταγές, θα φάτε φρέσκα ψάρια και ντόπια κρεατικά. Ενώ, στην παραλιακή οδό από τη πλευρά του νέου λιμανιού βρίσκονται συγκεντρωμένα τα περισσότερα μεγάλα club, μπαράκια και κέντρα με ζωντανή μουσική. Εδώ, όπως καταλαβαίνετε, θα συναντήσετε τους επισκέπτες του νησιού, Έλληνες και αλλοδαπούς, που επιθυμούν διασκέδαση μέχρι πρωίας…
Σεργιανίζοντας στη Χώρα θα συναντήσετε και τις ιστορικές εκκλησίες της. Ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο μητροπολιτικός ναός των Τριών Ιεραρχών. Εδώ φυλάσσετε η θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς της Εικονίστρας ή Κουνίστρας. Στην Επάνω Γειτονιά, της πρωτεύουσας βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας της Λιμνιάς που ιδρύθηκε το 1838 και είναι αφιερωμένη στη γέννηση της Θεοτόκου. Εδώ, φυλάσσεται και η κάρα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Σε μια από τις τρεις κορυφές του λόφου πάνω στον οποίο εκτείνεται η πόλη, είναι κτισμένη η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το περίφημο ρολόι.


  Μπούρτζι

Που θα πάτε – τι θα δείτε

Θα κάνετε μια ρομαντική βόλτα στο Μπούρτζι. Τη μικρή κατάφυτη χερσόνησο που χωρίζει το λιμάνι της Σκιάθου στα δυο. Στην είσοδο του Μπούρτζι βρίσκεται η προτομή του Αλ. Παπαδιαμάντη. Η Σκιάθος υπήρξε για τον μεγάλο διηγηματογράφο μας, η μούσα του. Τα περισσότερα έργα του είναι γεμάτα από εικόνες του νησιού.
Πάνω στην καταπράσινη χερσόνησο θα δείτε τα ερείπια του ενετικού φρουρίου, του Καστέλου του Αγίου Γεωργίου που έκτισαν οι αδερφοί Γκίζι το 1207 όταν κατέλαβαν το νησί, και το παλιό δημοτικό σχολείο που κτίστηκε με δωρεά του Αντρέα Συγγρού και που σήμερα λειτουργεί ως Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου.
Επίσης, στο Μπούρτζι λειτουργεί και καφετέρια στην οποία θα πιείτε τον καφέ σας και θα απολαύσετε την υπέροχη θέα.
Θα επισκεφθείτε το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που λειτουργεί σαν μουσείο. Το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε, έζησε και πέθανε ο σπουδαίος συγγραφέας μας διατηρείται - χάρη στις φροντίδες του δήμου – σε πολύ καλή κατάσταση. Η διαρρύθμιση του παραμένει όπως ήταν επί των ημερών του και περιλαμβάνει πολλά από τα έπιπλα και τα προσωπικά αντικείμενα του Παπαδιαμάντη. Θα δείτε το κρεβάτι, το γραφείο και το μελανοδοχείο του, χειρόγραφα και πολλές φωτογραφίες και ανέκδοτες εκδόσεις του συγγραφέα.
Η Σκιάθος είναι το μοναδικό νησί των Σποράδων που διαθέτει αεροδρόμιο, το οποίο διευκολύνει την πρόσβαση των επισκεπτών του. επίσης, έχει τακτική σύνδεση με το λιμάνια του Αγίου Κωνσταντίνου, του Βόλου και τα γειτονικά νησιά (Σκόπελος, Αλόννησος). Την καλοκαιρινή περίοδο το νησί σφύζει από τουριστική κίνηση. Οι επιλογές δραστηριοτήτων ικανοποιούν όλα τα γούστα.


Οι παραλίες της Σκιάθου

Η Σκιάθος φημίζεται για τις όμορφες και καθαρές παραλίες της παγκοσμίως. Η κάθε μια έχει τη δική της χάρη και ομορφιά με αποτέλεσμα να καλύπτει όλα τα γούστα των παραθεριστών που την επισκέπτονται.
Στο κέντρο του νησιού βρίσκονται οι παραλίες Μπούρτζι, Μεγάλη Άμμος, Αχλαδιές, Βασιλιάς, Σκλήθρι, Τζανεριά και Καλαμάκι, στις οποίες παραθερίζουν πλήθος τουριστών λόγω της κοντινής απόστασης από το κέντρο και κατά συνέπεια και της εύκολης πρόσβασής τους. Οι παραλίες αυτές είναι όλες οργανωμένες με ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ θα βρείτε κατά μήκος πολλά μεζεδοπωλεία, ταβέρνες και καφετέριες για την ολοκλήρωση της ψυχαγωγίας σας.


Αχλαδιές

Λίγο πιο νοτιοδυτικά θα βρείτε τις παραλίες Βρωμόλιμνος, Κολιός, Αγία Παρασκευή, Τρούλος, τις παγκοσμίως γνωστές Κουκουναριές, Αμπελάκια, Μεγάλη Μπανάνα, Μικρή Μπανάνα και Αγία Ελένη. Εξίσου πανέμορφα νερά λίγο έξω από το κέντρο. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη αφού μπορείτε να εξυπηρετηθείτε και με την αστική συγκοινωνία του νησιού.

Κουκουναριές

Μεγάλη και Μικρή Μπανάνα

Στη βορειοδυτική πλευρά βρίσκονται οι παραλίες Κρυφή Άμμος, Μανδράκι, Ελιά, Άγκιστρος, Μεγάλος και Μικρός Ασέληνος, Λυγαριές και Κεχριά, ενώ πιο βόρεια θα βρείτε τα πασίγνωστα Λαλάρια, την παραλία Λεχούνι - Νικοτσάρα, το Μέγα Γιαλό και τον Ξάνεμο. Οι παραλίες αυτές είναι μαγευτικές, με μόνο μειονέκτημα τις καιρικές συνθήκες. Λόγω της γεωγραφικής θέσης τους, όταν φυσάει δυνατός βόρειος άνεμος δημιουργείται έντονη θαλασσοταραχή. Η πρόσβαση στις συγκεκριμένες παραλίες γίνεται μόνο με δικό σας μέσον. Είναι ιδανικές για ολοήμερη εκδρομή όταν ο καιρός είναι καλός.

Μανδράκι

Μεγάλη Ασέληνος

Λαλάρια

Ξάνεμος

Τσουγκριάς

Ανοιχτά από το λιμάνι της Σκιάθου, 2 μίλια νότια, βρίσκεται το ακατοίκητο νησάκι Τσουγκριάς, το μεγαλύτερο από ένα σύμπλεγμα τριών νησιών.
Είναι ένα πανέμορφο, καταπράσινο νησί που έχει γίνει δημοφιλές για τις ωραίες αμμουδιές σε όλη την περίμετρο του, με πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά.
Στολίδι για τα νησιά αποτελεί το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Φλώρου, εκατέρωθεν του οποίου βρίσκονται και οι πιο εύκολα προσβάσιμες παραλίες της δυτικής πλευράς.
Όλες οι παραλίες έχουν πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά και πολύ ωραίες αμμουδιές ανάμεσα σε καταπράσινο τοπίο.
Ξεχωρίζει η παραλία βόρεια της εκκλησίας η οποία συγκεντρώνει και τον περισσότερο κόσμο.
Μικρά πλοιάρια μεταφέρουν καθημερινά τους επισκέπτες από το λιμάνι της Σκιάθου, στο όμορφο νησάκι.


Τσουγκριάς


Πηγή: Διάφορες ιστοσελίδες
« Last Edit: 15 June 2023, 06:47:59 AM by Andreas »

 

SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal